Savon Voiman verkkoalueen ensimmäinen teollisen mittaluokan aurinkovoimala rakentui Joroisiin

Julkaistu 13.7.2023

Aurinkosähkön suosio on edelleen voimakkaassa kasvussa. Siitä kertoo se, että esimerkiksi Savon Voima Verkon toiminta-alueella on tänä vuonna liitetty sähköverkkoon pieniä, omakotiluokan aurinkovoimaloita noin 160 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Tätäkin merkittävämpi lisäys alueen aurinkosähkötuotantoon toteutui Ilmatar Energy Oy:n rakennettua Joroisten lentoaseman alueelle teollisen kokoluokan voimalan, jonka kaupallinen sähköntuotanto on juuri alkamassa.

Ilmatar Energy Oy on rakentanut Joroisten lentokenttäalueelle noin 8 000 etelään suunnatusta aurinkopaneelista ja kokonaisuuteen liittyvistä muista komponenteista koostuvan puhtaan energian voimalaitoksen. Pinta-alaltaan voimala on noin kuusi hehtaaria ja sähköntuotannon maksimiteho on 5 MWp. Vuodessa tämän kokoluokan yksikkö tuottaa sähköä noin viisi miljoonaa kilowattituntia ja se vastaa karkeasti 250 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkäyttöä (20 000 kwh/vuosi).

Ilmatar on lähes kymmenen vuoden ajan rakentanut tuulivoimaa eri puolelle Suomea. Joroisten hanke on yrityksen ensimmäinen aurinkosähköön pohjautuva toteutus, mutta jatkoa lienee luvassa. Joroisiin on kaavailtu myös toista aurinkovoimakohdetta – Huutokoskella voimalan kokoluokka olisi pinta-alaltaan noin 80 hehtaaria ja sähköntuotantokapasiteetti lähes kymmenkertainen Lentokentän voimalaan verrattuna.

– Mielestäni nyt alamme aurinkosähkön osalla olla siinä pisteessä, että sen merkitys puhtaan sähköntuotannon lähteenä Suomessa tulee voimakkaasti kasvamaan. Voidaan puhua eräänlaisesta murroksesta, jossa taloudelliset perusteet ovat muuttumassa pääasiallisiksi ajureiksi uusien projektien käynnistymisissä. Aurinkovoimaloissa peruskonsepti on helposti monistettavissa ja myös kokoluokat skaalautuvat ongelmitta kunkin projektin tarpeiden mukaisesti, toteaa Ilmatar Energy Oy:n projektipäällikkö Tuomas Lapp.

Ilmattaren Project Manager Tuomas Lapp (oik.) sekä Junior Project Controller Jani Rantala

– Tämä oli meille ensimmäinen aurinkopuistohanke ja jo lähtökohtaisesti näissä pilottiprojekteissa on hyvä varautua siihen, että yllätyksiä tulee vastaan ja suunnitelmia joudutaan matkan varrella muuttamaan. Samalla myös opimme uutta ja kehitämme projektien toteuttamisen toimintamallia tulevien hankkeiden tarpeisiin.

Asennustyöt ovat sinänsä helppoja ja sähköteknisesti järjestelmä on yksinkertainen. Siirryttäessä kertaluokkaa suurempiin hankkeisiin on työmaan sisälogistiikka ja sen kontrolloiminen suuressa roolissa. Asennettavien ja kytkettävien komponenttien määrä on niin suuri, että logistinen suunnittelu on tehtävä hyvin. Aurinkovoimala on tuulivoimalan rakentamiseen verrattuna paljon enemmän työvoimaa tarvitseva, joten ammattitaitoisen työvoiman saanti näihin hankkeisiin voi aiheuttaa haasteita.

Osa paneeleista on kaksipuoleisia eli myös paneelin taustapuolella on kenno näkyvissä ja näin voidaan hyödyntää myös esimerkiksi keväällä lumen pinnasta heijastuvaa aurinkoenergiaa. Kaikki voimalan paneelit ovat kooltaan vakiopaneeleja suurempia.

– Meillä voimalaprojekteja viedään eteenpäin aina kiinteässä yhteistyössä paikallisten sähköverkkoyhtiöiden kanssa. Joroisissa verkkoyhtiökumppanina on ollut Savon Voima Verkko ja heidän kanssaan yhteistyö on sujunut kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Heillekin tämä on ollut ensimmäinen tämän kokoluokan aurinkosähköhanke, ja kun suhtautuminen asioiden eteenpäinviemiseen ja tahtotila hyvästä lopputuloksesta oli meillä molemmilla yhtenevä, niin se loi hyvän ja innostavan ilmapiirin ja edesauttoi projektin ”lupsakkaa” etenemistä, toteaa Lapp.

Mitä uutta?

Myrskyihin varautuminen vaatii ennakointia, investointeja ja hyviä käytäntöjä

Savon Voima Verkko on sitoutunut pitämään sähköverkon kunnossa ja turvallisena, jotta myrskyt eivät aiheuttaisi merkittäviä häiriöitä asiakkaillemme. Lisäksi kehitämme ja investoimme verkkoon vuosittain kymmeniä miljoonia säävarmuuden sekä verkon kapasiteetin parantamiseksi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
16.7.2024

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Kesäkuussa tutustuttiin ja tienattiin

Me Savon Voimalla yhdistimme tänä keväänä voimamme Kuopion Energian kanssa ja järjestimme 15–17-vuotiaille suunnatun Tutustu työelämään ja tienaa -harjoitteluohjelman.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Sähköverkon lentotarkastukset jatkuvat maanantaista 17.6.2024 alkaen

Savon Voima Verkon lentotarkastukset ilmajohtoverkon kunnonhallintaa varten jatkuvat viikoilla 25 ja 26.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö, Säävarma,
14.6.2024