Savon Voiman verkkoalueen ensimmäinen teollisen mittaluokan aurinkovoimala rakentui Joroisiin

Julkaistu 13.7.2023

Aurinkosähkön suosio on edelleen voimakkaassa kasvussa. Siitä kertoo se, että esimerkiksi Savon Voima Verkon toiminta-alueella on tänä vuonna liitetty sähköverkkoon pieniä, omakotiluokan aurinkovoimaloita noin 160 prosenttia viime vuoden vastaavaa aikaa enemmän. Tätäkin merkittävämpi lisäys alueen aurinkosähkötuotantoon toteutui Ilmatar Energy Oy:n rakennettua Joroisten lentoaseman alueelle teollisen kokoluokan voimalan, jonka kaupallinen sähköntuotanto on juuri alkamassa.

Ilmatar Energy Oy on rakentanut Joroisten lentokenttäalueelle noin 8 000 etelään suunnatusta aurinkopaneelista ja kokonaisuuteen liittyvistä muista komponenteista koostuvan puhtaan energian voimalaitoksen. Pinta-alaltaan voimala on noin kuusi hehtaaria ja sähköntuotannon maksimiteho on 5 MWp. Vuodessa tämän kokoluokan yksikkö tuottaa sähköä noin viisi miljoonaa kilowattituntia ja se vastaa karkeasti 250 sähkölämmitteisen omakotitalon vuotuista sähkönkäyttöä (20 000 kwh/vuosi).

Ilmatar on lähes kymmenen vuoden ajan rakentanut tuulivoimaa eri puolelle Suomea. Joroisten hanke on yrityksen ensimmäinen aurinkosähköön pohjautuva toteutus, mutta jatkoa lienee luvassa. Joroisiin on kaavailtu myös toista aurinkovoimakohdetta – Huutokoskella voimalan kokoluokka olisi pinta-alaltaan noin 80 hehtaaria ja sähköntuotantokapasiteetti lähes kymmenkertainen Lentokentän voimalaan verrattuna.

– Mielestäni nyt alamme aurinkosähkön osalla olla siinä pisteessä, että sen merkitys puhtaan sähköntuotannon lähteenä Suomessa tulee voimakkaasti kasvamaan. Voidaan puhua eräänlaisesta murroksesta, jossa taloudelliset perusteet ovat muuttumassa pääasiallisiksi ajureiksi uusien projektien käynnistymisissä. Aurinkovoimaloissa peruskonsepti on helposti monistettavissa ja myös kokoluokat skaalautuvat ongelmitta kunkin projektin tarpeiden mukaisesti, toteaa Ilmatar Energy Oy:n projektipäällikkö Tuomas Lapp.

Ilmattaren Project Manager Tuomas Lapp (oik) sekä Junior Project Controller Jani Rantala

– Tämä oli meille ensimmäinen aurinkopuistohanke ja jo lähtökohtaisesti näissä pilottiprojekteissa on hyvä varautua siihen, että yllätyksiä tulee vastaan ja suunnitelmia joudutaan matkan varrella muuttamaan. Samalla myös opimme uutta ja kehitämme projektien toteuttamisen toimintamallia tulevien hankkeiden tarpeisiin.

Asennustyöt ovat sinänsä helppoja ja sähköteknisesti järjestelmä on yksinkertainen. Siirryttäessä kertaluokkaa suurempiin hankkeisiin on työmaan sisälogistiikka ja sen kontrolloiminen suuressa roolissa. Asennettavien ja kytkettävien komponenttien määrä on niin suuri, että logistinen suunnittelu on tehtävä hyvin. Aurinkovoimala on tuulivoimalan rakentamiseen verrattuna paljon enemmän työvoimaa tarvitseva, joten ammattitaitoisen työvoiman saanti näihin hankkeisiin voi aiheuttaa haasteita.

Osa paneeleista on kaksipuoleisia eli myös paneelin taustapuolella on kenno näkyvissä ja näin voidaan hyödyntää myös esimerkiksi keväällä lumen pinnasta heijastuvaa aurinkoenergiaa. Kaikki voimalan paneelit ovat kooltaan vakiopaneeleja suurempia.

– Meillä voimalaprojekteja viedään eteenpäin aina kiinteässä yhteistyössä paikallisten sähköverkkoyhtiöiden kanssa. Joroisissa verkkoyhtiökumppanina on ollut Savon Voima Verkko ja heidän kanssaan yhteistyö on sujunut kokonaisuudessaan erittäin hyvin. Heillekin tämä on ollut ensimmäinen tämän kokoluokan aurinkosähköhanke, ja kun suhtautuminen asioiden eteenpäinviemiseen ja tahtotila hyvästä lopputuloksesta oli meillä molemmilla yhtenevä, niin se loi hyvän ja innostavan ilmapiirin ja edesauttoi projektin ”lupsakkaa” etenemistä, toteaa Lapp.

Mitä uutta?

Asiakaspalvelun aukioloajat viikolla 10

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna viikolla 10.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakaspalvelu,
21.2.2024

Viikonlopulle ennustettu rankka lumisade nostaa sähkökatkojen riskiä toimialueellamme

Perjantai-iltana ja lauantaina Savon Voima Verkon alueelle saapuva rankka lumisade voi aiheuttaa sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Ajankohtaista, Verkossa,
16.2.2024

Uusien mittarien myötä kulutusta voi seurata Väpissä aiempaa reaaliaikaisemmin

Aidon 7000-sarjan sähkömittarien lähettämä kulutusmittausdata on nyt luettavissa Väppi-sovelluksessa 1–3 tunnin viiveellä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Sähkö,
12.2.2024

Kaukon päivä tulee jälleen – tervetuloa polskimaan ilmaiseksi!

Kutsumme kaiken ikäiset uintimaisterit polskimaan maksutta kuuteen alueemme uimahalliin sunnuntaina 3.3.2024.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö,
12.2.2024

Kuopion Energian ja Savon Voiman Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma tarjoaa kesätöitä alaikäisille

Energia-alan houkuttelevuus on ollut matalalla viime vuosina nuorten keskuudessa, minkä vuoksi Kuopion Energia ja Savon Voima järjestävät tänä kesänä yhdessä nuorille suunnatun Tutustu ja tienaa –kesäharjoitteluohjelma.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.2.2024

Energia-ala tutuksi – hae 2 viikon harjoittelujaksolle nyt!

Me Savon Voimalla ja Kuopion Energialla etsimme nyt reippaita 15–17-vuotiaita peruskoululaisia ja lukiolaisia tutustumaan energia-alan monipuolisiin työtehtäviin!
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
9.2.2024