Tarinasta totta – kiertotalous

Julkaistu 29.6.2020

Vieläkö muistat, milloin kuulit ensimmäistä kertaa sanaparin kestävä kehitys? Käsite on ollut ympäristöalalla harvinainen menestystarina, joka vielä 30 vuoden jälkeenkin yhä elää ja voi hyvin. Kaikesta saamastaan kritiikistä huolimatta se on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa niin YK:n tavoitteiden kuin sijoitusindeksien maailmassakin – eikä suotta. Riittävän laajana mutta innostavana käsitteenä se on auttanut meitä tarinoita rakastavia olentoja hahmottamaan, mihin suuntaan tulisi kulkea. 

Entä joko korviisi ovat kantautuneet puheet kiertotaloudesta? Olet ehkä päässyt todistamaan, kun uutta historiaa tehdään, sillä tästä tulokkaasta saattaa hyvinkin tulla seuraava vihreän vallankumouksen lippulaiva.

Säästäminen, kohtuu, kierrätys ynnä muut perinteiset hyveet eivät tähän saakka ole onnistuneet voittamaan massoja tai kasvuun tähtäävää taloutta puolelleen. Vähentämiseen ja pidättäytymiseen tähtäävät strategiat harvoin innostavat toimimaan tai investoimaan, eivätkä ne palkitse ihmismieltä yhtä tehokkaasti kuin enemmän ja lisää. Tähän suuntaan kiertotalous ohjaakin ajatuksia nuukailun sijaan kannustaessaan lisäämään tuotteiden käyttöikää, nostamaan jalostusarvoa tai hyödyntämään sivuvirtoja. Kiertotalous houkuttelee vähentämään lainaamalla kasvun tarinaa.

Parasta on, että kasvun lupaus on vähintäänkin jossain määrin totta: kiertotalouden hengen mukainen ajattelu auttaa löytämään arvoa sieltä, missä sitä ei ole ennen osattu nähdä. Tuhka voi kaatopaikan täyttämisen sijaan toimia materiaalina rakennusalan tuotteille tai ruokkia uutta kasvua metsälannoitteena. Hukkalämmöllä voidaan harakoiden sijaan lämmittää naapuria osana kaukolämpöverkkoa. Myös mitä suurimmassa määrin kiertotalouden hengen mukaista on vähentää energian ja materian tarvetta alun alkaen, mikä merkitsee suoraan muuhun, myös muun luonnon käyttöön säästyviä resursseja. Tätä päämäärää palvelevat muun muassa investoinnit energiatehokkuuteen, sekä turhaa kulutusta karsimaan auttavat palvelut ja sovellukset. 

Kestävä kehitys on siis saanut rinnalleen varteenotettavan kumppanin, joka on osin jopa edeltäjäänsä parempi. Jos kestävä kehitys innostaakin eteenpäin, kiertotalous myös ohjaa, mihin suuntaan ajatuksia on vietävä konkreettisten ratkaisujen löytämiseksi. Suoraviivaisen, yhteen suuntaan etenevän kehitysajattelun sijaan se myös opastaa sopeutumaan luonnon kiertokulkujen sykliseen luonteeseen. Olennaista on lisäksi, ketä kiertotalous erityisesti puhuttelee: siinä missä kestävä kehitys on ollut etenkin politiikan ja hallinnon lempilapsi, kiertotalous haastaa ennen kaikkea talouden toimijoita. Maailmaan, jossa taloudellinen toiminta sanelee voimallisesti ympäristökuormituksen määrää ja laatua, onkin jo aika saada tarina, jota seurata. Tästä tarinasta tahdomme tehdä todellisuutta.

Savon Voimalla kehitetään jatkuvasti toimintaa yhä enemmän kestäviä kiertoja tukeviksi. Kuvaan on koottu makupaloja kiertotalouden periaatteiden mukaisista toimistamme.

Mimma Kuurakka
Asiantuntija, ympäristö

Email:  mimma.kuurakka@savonvoima.fi

Puhelin:  044 723 7206

Mitä uutta?

Energiapalapeliä ratkaisemassa

Mistä asuntoni lämpö tulee ja mikä veteni lämmittää? Suurin osa suomalaisista saa elämiseen tarvittavan lämmön kaukolämmöstä ja Savon Voima mahdollistaa tämän 21 kaukolämpöverkon alueella. Tällä hetkellä kuumana käy – kaukolämpöveden lisäksi – keskustelu energiantuotannon ympäristövaikutuksista.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Ympäristö,
21.7.2021

Toivon pilkahduksia järvitaimenelle

Järvitaimenella ei mene hyvin. Vaeltavat kannat ovat vuosikymmenten mittaan kärsineet muun muassa uittoon, voimantuotantoon tai vesistöjen säännöstelyyn liittyvien ruoppausten ja patoamisten, ravinnekuormituksen sekä tehostuneen kalastuksen johdosta. Energiayhtiönä emme ole jääneet katselemaan tilannetta sivusta.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
1.4.2021

Vaikka pakkanen paukkuu niin lämpöä riittää, vai riittääkö?

Lämmityksen toimintaa ei välttämättä tule pohdittua ennen kuin siinä on jotain vikaa tai olosuhteet muuten eivät vastaa odotettua. Kaukolämmitetyissä asunnoissa lämmönsaanti on turvattu monella tapaa. Savon Voiman valvomot ja päivystäjät seuraavat laitostemme sekä verkkojemme toimintaa kellon ympäri.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
10.2.2021

°Kauko Elo – Asumisviihtyvyyttä ennalta sovitulla kuukausimaksulla

Olemme kehittäneet °Kauko Elo -palvelun, joka tuo perinteisten toimintatapojen rinnalle täysin uuden ajattelumallin. Taloyhtiö valitsee sopivan sisälämpötilan ja me hoidamme loput. Vieläpä ennalta sovittuun kiinteään kuukausihintaan.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
11.1.2021

Hyödynnä 4000 euron tuki – vaihda öljylämmityksesi ympäristöystävälliseen kaukolämpöön

Nyt öljylämmityksen vaihtaminen kaukolämpöön kannattaa. Omakoti- ja paritalojen lämpöremontteihin kaukolämpöön siirryttäessä tukea on mahdollisuus saada jopa 4000 €. Toimi nopeasti, sillä tukirahaa on tarjolla rajallinen määrä!
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
25.9.2020

Avointa kaukolämpöä Joensuuhun

Savon Voima etsii aktiivisesti keinoja vähentääkseen kaukolämmön tuotannon CO2-päästöjä ja kehittää toimintaansa. Joensuun kaukolämpöliiketoiminnan mukaantulon myötä tavoitteista on kasvanut vieläkin kunnianhimoisempia – Joensuun kaupungin kanssa on sitouduttu Hiilineutraali Joensuu 2025 -tavoitteisiin.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
14.9.2020