Tarinasta totta – kiertotalous

Julkaistu 29.6.2020

Vieläkö muistat, milloin kuulit ensimmäistä kertaa sanaparin kestävä kehitys? Käsite on ollut ympäristöalalla harvinainen menestystarina, joka vielä 30 vuoden jälkeenkin yhä elää ja voi hyvin. Kaikesta saamastaan kritiikistä huolimatta se on onnistunut vakiinnuttamaan asemansa niin YK:n tavoitteiden kuin sijoitusindeksien maailmassakin – eikä suotta. Riittävän laajana, mutta innostavana käsitteenä se on auttanut meitä tarinoita rakastavia olentoja hahmottamaan, mihin suuntaan tulisi kulkea.

Entä joko korviisi ovat kantautuneet puheet kiertotaloudesta? Olet ehkä päässyt todistamaan, kun uutta historiaa tehdään, sillä tästä tulokkaasta saattaa hyvinkin tulla seuraava vihreän vallankumouksen lippulaiva.

Säästäminen, kohtuu, kierrätys ynnä muut perinteiset hyveet eivät tähän saakka ole onnistuneet voittamaan massoja tai kasvuun tähtäävää taloutta puolelleen. Vähentämiseen ja pidättäytymiseen tähtäävät strategiat harvoin innostavat toimimaan tai investoimaan, eivätkä ne palkitse ihmismieltä yhtä tehokkaasti kuin enemmän ja lisää. Tähän suuntaan kiertotalous ohjaakin ajatuksia nuukailun sijaan kannustaessaan lisäämään tuotteiden käyttöikää, nostamaan jalostusarvoa tai hyödyntämään sivuvirtoja. Kiertotalous houkuttelee vähentämään lainaamalla kasvun tarinaa.

Parasta on, että kasvun lupaus on vähintäänkin jossain määrin totta: kiertotalouden hengen mukainen ajattelu auttaa löytämään arvoa sieltä, missä sitä ei ole ennen osattu nähdä. Tuhka voi kaatopaikan täyttämisen sijaan toimia materiaalina rakennusalan tuotteille tai ruokkia uutta kasvua metsälannoitteena. Hukkalämmöllä voidaan harakoiden sijaan lämmittää naapuria osana kaukolämpöverkkoa. Myös mitä suurimmassa määrin kiertotalouden hengen mukaista on vähentää energian ja materian tarvetta alun alkaen, mikä merkitsee suoraan muuhun, myös muun luonnon käyttöön säästyviä resursseja. Tätä päämäärää palvelevat muun muassa investoinnit energiatehokkuuteen, sekä turhaa kulutusta karsimaan auttavat palvelut ja sovellukset. 

Kestävä kehitys on siis saanut rinnalleen varteenotettavan kumppanin, joka on osin jopa edeltäjäänsä parempi. Jos kestävä kehitys innostaakin eteenpäin, kiertotalous myös ohjaa, mihin suuntaan ajatuksia on vietävä konkreettisten ratkaisujen löytämiseksi. Suoraviivaisen, yhteen suuntaan etenevän kehitysajattelun sijaan se myös opastaa sopeutumaan luonnon kiertokulkujen sykliseen luonteeseen. Olennaista on lisäksi, ketä kiertotalous erityisesti puhuttelee: siinä missä kestävä kehitys on ollut etenkin politiikan ja hallinnon lempilapsi, kiertotalous haastaa ennen kaikkea talouden toimijoita. Maailmaan, jossa taloudellinen toiminta sanelee voimallisesti ympäristökuormituksen määrää ja laatua, onkin jo aika saada tarina, jota seurata. Tästä tarinasta tahdomme tehdä todellisuutta.

Savon Voimalla kehitetään jatkuvasti toimintaa yhä enemmän kestäviä kiertoja tukeviksi. Kuvaan on koottu makupaloja kiertotalouden periaatteiden mukaisista toimistamme.

Mimma Kuurakka
Asiantuntija, ympäristö

Email:  mimma.kuurakka@savonvoima.fi

Puhelin:  044 723 7206

Mitä uutta?

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023

Hukkalämmön talteenotto on energiaviisautta

Kaukolämpöjärjestelmien teknologiset mahdollisuudet tarjoavat ratkaisuja hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
28.8.2023

Kaukolämpö on valinnanvapautta

Energiasektori on tällä hetkellä ennennäkemättömässä myllerryksessä. Hinnat heittelevät ja huoltovarmuusasiat mietityttävät. Mikä energialähde olisi nyt juuri valintasi?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
28.12.2022

Vastuullinen energiayhtiö huolehtii kriisissä tehtävästään ja vakaudesta

Venäjän aloittaman Ukrainan sodan takia asetetut pakotteet ovat johtaneet energian hinnannousuun erilaisten venäläisten jakeiden markkinoilta poistumisen takia.
Lue lisää

Blogi, Sähkö,
3.11.2022

Tuleva talvi vaatii energiansäästöä – ja asennetta

Vietämme tällä viikolla vuosittaista energiansäästöviikkoa. Tänä vuonna tämä teemaviikko saa entistä suuremman painoarvon, kun Venäjän aloittama Ukrainan sota ja sen myötä energiavirtojen katkeaminen idästä haastaa meidät tulevana talvena. Energiansäästö on aina ollut kannatettava ja ympäristöystävällinen teko, mutta tänä syksynä se on kantaverkkoyhtiö Fingridin päivittämän tehotasapainoarvion mukaan välttämätöntä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi,
10.10.2022

Paikallinen kaukolämpö tarjoaa vakautta myllertävien energiamarkkinoiden keskellä

Vuosi 2021 oli merkillinen energiavuosi. Vuosi jää varmasti monelle muistiin korkeista sähkön energiahinnoista ja Euroopan energiakriisistä, joista kirjoiteltiin varsinkin loppuvuoden aikana lähes viikoittain.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
21.1.2022