Uhkaako puu sähkölinjaa? Puunkaatoneuvonnasta saat ohjeet puun turvalliseen kaatoon

Julkaistu 14.2.2019

Jos tontillasi oleva puu on vioittunut ja näyttää siltä, että kaatuessaan se voi osua sähkölinjaan, pyydä puunkaatoneuvonta avuksi.

Puun kaataminen, kaadetun puun käsittely ja hyödyntäminen kuuluvat maanomistajalle. Ethän koske sähkölinjoille kaatuneisiin puihin tai siirrä niitä itse pois sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Tilaa puunkaatoapu numerosta 017 224 222 (ark. klo 8–16) vähintään neljä arkipäivää ennen varsinaista toteutuspäivää. Palveluun voit jättää halutessasi myös takaisinsoittopyynnön. Normaalina työaikana (ark. klo 7.30–15.30) puunkaatoapu on maksutonta, mutta työajan ulkopuolella aina maksullista.

Millaisissa tilanteissa maksutonta palvelua on mahdollista saada?

– Kun asiakkaan tontilla oleva vioittunut puu sijaitsee Savon Voima Verkon sähköjohtojen välittömässä läheisyydessä ja voi aiheuttaa kaatuessaan verkostolle vahinkoa.

– Kun asiakas ei voi kaataa tontillaan olevaa puuta omin avuin ilman, että vaarana on sähköjohtojen vahingoittaminen tai sähköturvallisuuden vaarantuminen.

Millaiset tilanteet eivät kuulu palvelun piiriin?

– Jos kaadettava puu sijaitsee asiakkaan  oman sähköverkon eli ns. pihaverkon alueella.

Mitä palveluun sisältyy?

– Puun kaatoon liittyvä avustaminen ja opastaminen, joka voi olla puhelinneuvontaa, paikanpäällä tapahtuvaa neuvontaa tai puun tukemista kaatotilanteessa.

– Joissakin tapauksissa ongelmapuun turvallinen poisto edellyttää jopa sähkölinjan alas laskua.

Mitkä asiat eivät sisälly palveluun?

– Varsinaisesta puun sahaamisesta ja jatkokäsittelystä huolehtii aina asiakas tai hänen palkkaamansa urakoitsija. Kaatajalla on oltava riittävä pätevyys puun turvalliseen kaatoon.

– Kaava-alueilla tontin omistajan tulee hankkia myös puunkaatoluvat kunnalta.

Mitä asioita selvitetään asiantuntijan kanssa puhelimessa tilattaessa palvelua?

Miten muut johtoalueiden raivaukset hoidetaan?

– Verkkoyhtiö tekee normaalit johtoalueiden raivaukset suunniteltujen aikataulujen mukaan. Raivauksista tiedotetaan yhtiön verkkosivuilla www.savonvoima.fi

– Jos havaitset sähkölinjan lähellä ongelmapuun, joka on vioittunut, lahonnut, riukuuntunut tai kallistunut linjaan päin, ilmoita havainnosta meille. Nämä puut tulemme ilmoituksen saatuamme poistamaan ja kyseessä ei ole puunkaatoapu vaan ennakoiva toimenpide. Mikäli ilmoitettu puu on varsinaisen linjakadun ulkopuolella, sovimme asiasta maanomistajan kanssa ennen sen poistamista. Soita maksuttomaan vikapalvelunumeroomme 0800 307 400 tai tee ilmoitus Häiriöinfo-palvelussa.

– Vikoja aiheuttaneet myrsky- ja lumivauriopuut raivataan aina niin nopeasti kuin mahdollista.

Millaisia ohjeita on sähkölinjojen vieressä sijaitseville hakkuualueille?

– Avohakkuut tulee ulottaa aina johtoalueeseen asti, linjan viereen jätetty kapea metsäkaista on erittäin altis myrskyvaurioille.

– Hakkuutyössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja työn suorittajalla on oltava riittävä pätevyys puiden kaatoon turvallisesti.

– Ota tarvittaessa yhteys Savon Voima Verkkoon jo hakkuun suunnitteluvaiheessa ja sovi tarkemmin menettelytavoista.

Puunkaatoapu: ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Jos omistamallasi maalla on kaadettava puu, joka kaatuessaan voi katkaista sähköjohdon, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja pyydä puunkaatoapua.
Puunkaatoapu: pienjännitejohdon osalta annamme kaatoluvan ja ohjeet yleensä puhelimessa.
Pienjännitejohdon (yksikierteinen johto) lähellä oleville puille annamme kaatoluvan ja -ohjeet yleensä puhelimessa.
Puunkaatoapu: keskijännitejohdon osalta varmistamme turvallisen kaatamisen paikan päällä.
Keskijännitejohdon (3 johtoa rinnakkain) läheisyydessä olevien puiden kaatamisen sähköturvallisesti varmistaa puunkaatoneuvoja paikan päällä.
Puunkaatoapu on maksutonta eikä sisällä puun kaatamista.
Puunkaatoapu on maksutonta eikä se sisällä puun kaatamista. Voit kaadattaa puun ammattitaitoisella metsurilla tai vastaavalla osaajalla.
Tarjoamme puunkaatoapua jotta vältytään sähkökatkoilta ja hengenvaarallisilta tilanteilta.
Tarjoamme puunkaatoapua, koska puu voi keskijännitelinjalle kaatuessaan aiheuttaa laajan sähkökatkon ja lähialueelle hengenvaarallisen tilanteen.

Mitä uutta?

Joensuun Rantakylässä putkirikosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys

Tänään torstaina 14.10.2021 kello 8.00-11.30 välisenä aikana on Rantakylässä Utrantiellä Pataluodon- ja Puronsuunkadun välisellä osuudella äkillisestä putkivauriosta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys. Pahoittelemme häiriötä.
Lue lisää

Häiriöt,
14.10.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Karhunmäessä

Torstaina 14.10.2021 kello 8.00–11.00 on Joensuun Karhunmäessä kaukolämpöverkoston uudisrakentamisesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
13.10.2021

Asiaa energiasta -kuntalaistilaisuudet Energiansäästöviikolla

Valtakunnallista Energiansäästöviikkoa vietetään aina vuosittain lokakuussa. Tänä vuonna viikkoa vietetään viikolla 41 eli ajalla 11.–17.10.2021. Viikko viestii meitä kaikkia koskettavista asioista, kuinka energiaa järkevästi käyttämällä hillitsemme ilmastonmuutosta ja vähennämme muita ympäristövaikutuksia.
Lue lisää

Ajankohtaista, Energiaa säästämässä,
11.10.2021

Haemme tilinpäätöstaitoista kirjanpitäjää

Kirjanpitäjänä vastaat emoyhtiön ja tytäryhtiöidemme päivittäisestä kirjanpidosta sekä osavuosi- ja vuositilinpäätöksiin liittyvistä työtehtävistä. Tulet työskentelemään osana ammattitaitoista ja mukavaa kahdeksan hengen taloushallinnon tiimiä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Työpaikat,
8.10.2021

Savon Voima siirtyy 1.1.2022 uuteen kaukolämmön hinnoittelumalliin

Savon Voima tarjoaa kaukolämpöä noin 5700 asiakkaalle Joensuussa sekä Pohjois- ja Etelä-Savossa. Vuodenvaihteessa alueiden välisiä hinnoittelumalleja yhdenmukaistetaan. Tehomaksun määräytymisperusteet muuttuvat Savossa, mutta säilyvät ennallaan Joensuussa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
8.10.2021

Kaukolämmön jakelukeskeytys Joensuun Vehkalahdessa

Torstaina 7.10.2021 kello 18.00 - perjantaina 8.10.2021 kello 05.00 välisenä aikana on Joensuussa kaukolämmön jakelukeskeytys alueilla Vehkalahti, Mäntylä sekä Penttilä. Keskeytys johtuu katutöistä Sammonkadulla.
Lue lisää

Häiriöt,
6.10.2021