Uhkaako puu sähkölinjaa? Puunkaatoneuvonnasta saat ohjeet puun turvalliseen kaatoon

Julkaistu 14.2.2019

Jos tontillasi oleva puu on vioittunut ja näyttää siltä, että kaatuessaan se voi osua sähkölinjaan, pyydä puunkaatoneuvonta avuksi.

Puun kaataminen, kaadetun puun käsittely ja hyödyntäminen kuuluvat maanomistajalle. Ethän koske sähkölinjoille kaatuneisiin puihin tai siirrä niitä itse pois sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Tilaa puunkaatoapu numerosta 017 224 222 (ark. klo 8–16) vähintään neljä arkipäivää ennen varsinaista toteutuspäivää. Palveluun voit jättää halutessasi myös takaisinsoittopyynnön. Normaalina työaikana (ark. klo 7.30–15.30) puunkaatoapu on maksutonta, mutta työajan ulkopuolella aina maksullista.

Millaisissa tilanteissa maksutonta palvelua on mahdollista saada?

– Kun asiakkaan tontilla oleva vioittunut puu sijaitsee Savon Voima Verkon sähköjohtojen välittömässä läheisyydessä ja voi aiheuttaa kaatuessaan verkostolle vahinkoa.

– Kun asiakas ei voi kaataa tontillaan olevaa puuta omin avuin ilman, että vaarana on sähköjohtojen vahingoittaminen tai sähköturvallisuuden vaarantuminen.

Millaiset tilanteet eivät kuulu palvelun piiriin?

– Jos kaadettava puu sijaitsee asiakkaan  oman sähköverkon eli ns. pihaverkon alueella.

Mitä palveluun sisältyy?

– Puun kaatoon liittyvä avustaminen ja opastaminen, joka voi olla puhelinneuvontaa, paikanpäällä tapahtuvaa neuvontaa tai puun tukemista kaatotilanteessa.

– Joissakin tapauksissa ongelmapuun turvallinen poisto edellyttää jopa sähkölinjan alas laskua.

Mitkä asiat eivät sisälly palveluun?

– Varsinaisesta puun sahaamisesta ja jatkokäsittelystä huolehtii aina asiakas tai hänen palkkaamansa urakoitsija. Kaatajalla on oltava riittävä pätevyys puun turvalliseen kaatoon.

– Kaava-alueilla tontin omistajan tulee hankkia myös puunkaatoluvat kunnalta.

Mitä asioita selvitetään asiantuntijan kanssa puhelimessa tilattaessa palvelua?

Miten muut johtoalueiden raivaukset hoidetaan?

– Verkkoyhtiö tekee normaalit johtoalueiden raivaukset suunniteltujen aikataulujen mukaan. Raivauksista tiedotetaan yhtiön verkkosivuilla www.savonvoima.fi

– Jos havaitset sähkölinjan lähellä ongelmapuun, joka on vioittunut, lahonnut, riukuuntunut tai kallistunut linjaan päin, ilmoita havainnosta meille. Nämä puut tulemme ilmoituksen saatuamme poistamaan ja kyseessä ei ole puunkaatoapu vaan ennakoiva toimenpide. Mikäli ilmoitettu puu on varsinaisen linjakadun ulkopuolella, sovimme asiasta maanomistajan kanssa ennen sen poistamista. Soita maksuttomaan vikapalvelunumeroomme 0800 307 400 tai tee ilmoitus Häiriöinfo-palvelussa.

– Vikoja aiheuttaneet myrsky- ja lumivauriopuut raivataan aina niin nopeasti kuin mahdollista.

Millaisia ohjeita on sähkölinjojen vieressä sijaitseville hakkuualueille?

– Avohakkuut tulee ulottaa aina johtoalueeseen asti, linjan viereen jätetty kapea metsäkaista on erittäin altis myrskyvaurioille.

– Hakkuutyössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja työn suorittajalla on oltava riittävä pätevyys puiden kaatoon turvallisesti.

– Ota tarvittaessa yhteys Savon Voima Verkkoon jo hakkuun suunnitteluvaiheessa ja sovi tarkemmin menettelytavoista.

Puunkaatoapu: ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Jos omistamallasi maalla on kaadettava puu, joka kaatuessaan voi katkaista sähköjohdon, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja pyydä puunkaatoapua.
Puunkaatoapu: pienjännitejohdon osalta annamme kaatoluvan ja ohjeet yleensä puhelimessa.
Pienjännitejohdon (yksikierteinen johto) lähellä oleville puille annamme kaatoluvan ja -ohjeet yleensä puhelimessa.
Puunkaatoapu: keskijännitejohdon osalta varmistamme turvallisen kaatamisen paikan päällä.
Keskijännitejohdon (3 johtoa rinnakkain) läheisyydessä olevien puiden kaatamisen sähköturvallisesti varmistaa puunkaatoneuvoja paikan päällä.
Puunkaatoapu on maksutonta eikä sisällä puun kaatamista.
Puunkaatoapu on maksutonta eikä se sisällä puun kaatamista. Voit kaadattaa puun ammattitaitoisella metsurilla tai vastaavalla osaajalla.
Tarjoamme puunkaatoapua jotta vältytään sähkökatkoilta ja hengenvaarallisilta tilanteilta.
Tarjoamme puunkaatoapua, koska puu voi keskijännitelinjalle kaatuessaan aiheuttaa laajan sähkökatkon ja lähialueelle hengenvaarallisen tilanteen.

Mitä uutta?

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäen Kaakinmäessä

Tiistaina 28.6.2022 kello 8.00-16.00 välisenä aikana on Pieksämäellä kaukolämmön jakelukeskeytys Kaakinmäen alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
27.6.2022

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Siilinjärven sähköaseman 110 kilovoltin katkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon
Lue lisää

Häiriöt,
25.6.2022

Joroisten Huutokoskeen 8 000 ­­­järvitaimenen poikasta ­– Uhanalaista järvitaimenkantaa ylläpidetään Savon Voiman tukemilla vapaaehtoisilla kalaistutuksilla

Savon Voiman ja Savo-Karjalan Ympäristötutkimus Oy:n yhteistyönä istutettiin noin 8000 startattua järvitaimenen poikasta Joroisten Huutokoskeen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
21.6.2022

Siilinjärven taajamaan uutta sähköverkkoa – vanha voimajohto puretaan Taivallahden ja Pyylammen asuinalueilta 

Hankkeen eteneminen näkyy nyt Taivallahden alueella, jonne on uutta voimajohtoa varten keväällä raivattu johtokatua, ottaen samalla huomioon mm. liito-oravien elinympäristöt.
Lue lisää

Ajankohtaista, Säävarma, Ympäristö,
20.6.2022

Savon Voiman ja Kuopion Energian yhteinen asiakaspalvelupiste on suljettuna heinäkuussa

Asiakaspalvelupiste on suljettuna 4.7.–29.7. välisen ajan. Voit ottaa meihin yhteyttä chatilla, puhelimitse tai sähköpostilla.
Lue lisää

Ajankohtaista,
20.6.2022

Kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä

Maanantaina 20.6.2022 on kaukolämpöverkoston saneerauksesta johtuva kaukolämmön jakelukeskeytys Pieksämäellä kello 8–15.
Lue lisää

Häiriöt,
16.6.2022