Uhkaako puu sähkölinjaa? Puunkaatoneuvonnasta saat ohjeet puun turvalliseen kaatoon

Julkaistu 14.2.2019

Jos tontillasi oleva puu on vioittunut ja näyttää siltä, että kaatuessaan se voi osua sähkölinjaan, pyydä puunkaatoneuvonta avuksi.

Puun kaataminen, kaadetun puun käsittely ja hyödyntäminen kuuluvat maanomistajalle. Ethän koske sähkölinjoille kaatuneisiin puihin tai siirrä niitä itse pois sähkölinjan päältä. Myöskään maassa oleviin sähköjohtoihin ei saa koskea hengenvaaran vuoksi.

Tilaa puunkaatoapu numerosta 017 224 222 (ark. klo 8–16) vähintään neljä arkipäivää ennen varsinaista toteutuspäivää. Palveluun voit jättää halutessasi myös takaisinsoittopyynnön. Normaalina työaikana (ark. klo 7.30–15.30) puunkaatoapu on maksutonta, mutta työajan ulkopuolella aina maksullista.

Millaisissa tilanteissa maksutonta palvelua on mahdollista saada?

– Kun asiakkaan tontilla oleva vioittunut puu sijaitsee Savon Voima Verkon sähköjohtojen välittömässä läheisyydessä ja voi aiheuttaa kaatuessaan verkostolle vahinkoa.

– Kun asiakas ei voi kaataa tontillaan olevaa puuta omin avuin ilman, että vaarana on sähköjohtojen vahingoittaminen tai sähköturvallisuuden vaarantuminen.

Millaiset tilanteet eivät kuulu palvelun piiriin?

– Jos kaadettava puu sijaitsee asiakkaan  oman sähköverkon eli ns. pihaverkon alueella.

Mitä palveluun sisältyy?

– Puun kaatoon liittyvä avustaminen ja opastaminen, joka voi olla puhelinneuvontaa, paikanpäällä tapahtuvaa neuvontaa tai puun tukemista kaatotilanteessa.

– Joissakin tapauksissa ongelmapuun turvallinen poisto edellyttää jopa sähkölinjan alas laskua.

Mitkä asiat eivät sisälly palveluun?

– Varsinaisesta puun sahaamisesta ja jatkokäsittelystä huolehtii aina asiakas tai hänen palkkaamansa urakoitsija. Kaatajalla on oltava riittävä pätevyys puun turvalliseen kaatoon.

– Kaava-alueilla tontin omistajan tulee hankkia myös puunkaatoluvat kunnalta.

Mitä asioita selvitetään asiantuntijan kanssa puhelimessa tilattaessa palvelua?

Miten muut johtoalueiden raivaukset hoidetaan?

– Verkkoyhtiö tekee normaalit johtoalueiden raivaukset suunniteltujen aikataulujen mukaan. Raivauksista tiedotetaan yhtiön verkkosivuilla www.savonvoima.fi

– Jos havaitset sähkölinjan lähellä ongelmapuun, joka on vioittunut, lahonnut, riukuuntunut tai kallistunut linjaan päin, ilmoita havainnosta meille. Nämä puut tulemme ilmoituksen saatuamme poistamaan ja kyseessä ei ole puunkaatoapu vaan ennakoiva toimenpide. Mikäli ilmoitettu puu on varsinaisen linjakadun ulkopuolella, sovimme asiasta maanomistajan kanssa ennen sen poistamista. Soita maksuttomaan vikapalvelunumeroomme 0800 307 400 tai tee ilmoitus Häiriöinfo-palvelussa.

– Vikoja aiheuttaneet myrsky- ja lumivauriopuut raivataan aina niin nopeasti kuin mahdollista.

Millaisia ohjeita on sähkölinjojen vieressä sijaitseville hakkuualueille?

– Avohakkuut tulee ulottaa aina johtoalueeseen asti, linjan viereen jätetty kapea metsäkaista on erittäin altis myrskyvaurioille.

– Hakkuutyössä on noudatettava erityistä varovaisuutta ja työn suorittajalla on oltava riittävä pätevyys puiden kaatoon turvallisesti.

– Ota tarvittaessa yhteys Savon Voima Verkkoon jo hakkuun suunnitteluvaiheessa ja sovi tarkemmin menettelytavoista.

Puunkaatoapu: ota yhteyttä asiakaspalveluumme.
Jos omistamallasi maalla on kaadettava puu, joka kaatuessaan voi katkaista sähköjohdon, ota yhteyttä asiakaspalveluumme ja pyydä puunkaatoapua.
Puunkaatoapu: pienjännitejohdon osalta annamme kaatoluvan ja ohjeet yleensä puhelimessa.
Pienjännitejohdon (yksikierteinen johto) lähellä oleville puille annamme kaatoluvan ja -ohjeet yleensä puhelimessa.
Puunkaatoapu: keskijännitejohdon osalta varmistamme turvallisen kaatamisen paikan päällä.
Keskijännitejohdon (3 johtoa rinnakkain) läheisyydessä olevien puiden kaatamisen sähköturvallisesti varmistaa puunkaatoneuvoja paikan päällä.
Puunkaatoapu on maksutonta eikä sisällä puun kaatamista.
Puunkaatoapu on maksutonta eikä se sisällä puun kaatamista. Voit kaadattaa puun ammattitaitoisella metsurilla tai vastaavalla osaajalla.
Tarjoamme puunkaatoapua jotta vältytään sähkökatkoilta ja hengenvaarallisilta tilanteilta.
Tarjoamme puunkaatoapua, koska puu voi keskijännitelinjalle kaatuessaan aiheuttaa laajan sähkökatkon ja lähialueelle hengenvaarallisen tilanteen.

Mitä uutta?

Varo sähkökaapelia, kun kaivat – selvitä kaapelin sijainti etukäteen

Jos kaivutyöt ovat ajankohtaiset alueella, jolla voi olla sähköjohtoja, selvitä niiden sijainti etukäteen. Kaapelinäyttöpalvelu auttaa paikallistamisessa.
Lue lisää

Verkossa,
14.4.2021

Joroisten Maaveden vesivoimalaitos on otettu saneerauksen jälkeen tuotantokäyttöön

Savon Voima on uusinut Maaveden vesivoimalaitoksen loppuun palvelleet voimalaitoskoneistot ja -automaation. Uusitun laitteiston myötä laitoksen aiheuttama ympäristökuormitus pienenee, sillä turbiinirakenteissa ei käytetä öljyjä vaan voiteluaineena on vesi.
Lue lisää

Ajankohtaista, Ympäristö,
9.4.2021

Savon Voima Oyj:n yhtiökokoustiedote 2021

Savon Voima Oyj:n varsinainen yhtiökokous pidettiin 9.4.2021 Siilinjärvellä. Emoyhtiön ja konsernin tuloslaskelma ja tase edelliseltä tilikaudelta vahvistettiin yhtiökokouksessa.
Lue lisää

Ajankohtaista,
9.4.2021

Onko sähkölaite turvallinen? Tarkista nämä, kun ostat sähkölaitteita verkkokaupasta

Sähkölaitetta ostaessa on hyvä tarkistaa muutama asia, etenkin jos olet tekemässä ostoksia verkkokaupassa EU-alueen ulkopuolella. Myös vastuu voi olla yllättävää näissä tilanteissa.
Lue lisää

Kotona,
7.4.2021

Sähköasemakatkaisijan laukeaminen aiheutti laajan sähkökatkon

Lauantaina 3.4.2021 klo 5.45 laukesi Fingridin asemalta Iloharjusta katkaisija Suonenjoen suuntaan aiheuttaen laajan sähkökatkon, joka koski noin 23 000 asiakasta Suonenjoen, Rautalammin, Konneveden, Vesannon, Keiteleen, Pielaveden, Maaningan ja Karttulan alueilla.
Lue lisää

Häiriöt,
3.4.2021

Toivon pilkahduksia järvitaimenelle

Järvitaimenella ei mene hyvin. Vaeltavat kannat ovat vuosikymmenten mittaan kärsineet muun muassa uittoon, voimantuotantoon tai vesistöjen säännöstelyyn liittyvien ruoppausten ja patoamisten, ravinnekuormituksen sekä tehostuneen kalastuksen johdosta. Energiayhtiönä emme ole jääneet katselemaan tilannetta sivusta.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
1.4.2021