Energiapalapeliä ratkaisemassa

Julkaistu 21.7.2021

Mistä asuntoni lämpö tulee ja mikä veteni lämmittää? Suurin osa suomalaisista saa elämiseen tarvittavan lämmön kaukolämmöstä ja Savon Voima mahdollistaa tämän 21 kaukolämpöverkon alueella. Tällä hetkellä kuumana käy – kaukolämpöveden lisäksi – keskustelu energiantuotannon ympäristövaikutuksista.

Tarkasteltaessa asiaa hieman syvemmin, voidaan havaita, miten suuri muutos meidän 70-luvulta alkaneessa kaukolämmöntuotannossamme on tapahtunut ja mitä kaikkea siinä voikaan vielä tapahtua säilyttäen samalla ne kaikkein oleellisimmat ja jokapäiväiseen elämäämme vaikuttavat seikat: helppouden ja toimitusvarmuuden.  

Aloitimme kaukolämmössä isot kehitysaskeleet 90-luvulla. Merkittävässä asemassa olleen öljyn käytön osuutta alettiin toden teolla pienentämään ja tällä hetkellä se toimii vain varapolttoaineena ja sen osuus on ollut jo pitkään alle viisi prosenttia. Siirtyminen kiinteisiin polttoaineisiin tarkoitti Savon alueella pääosin turpeen käyttöä ja sen maine oli silloin aivan toista kuin nykypäivänä. Hiljalleen turpeen rinnalle tuli puuta eri muodoissa ja polttoainevalikoima laajeni. Olemme pienentäneet turpeen käyttömääriä systemaattisesti aina vuosituhannen vaihteesta asti laitosten uusimisella sekä energiatehokkuuden parantamisella, mutta muutaman tulevan vuoden aikana muutoksen kulmakerroin muuttuu merkittävästi. Tavoitteemme on, että voimme tarjota kaikille asiakkaillemme täysin hiilivapaata energiaa vuonna 2030. Miten me sen teemme, kun kaukolämpöverkkojakin on niin monta? 

Ratkaisumme löytyy monilta osin läheltä eli metsästä. Uusiutuvien polttoaineiden, kuten puunkäytön lisääminen on aivan ensimmäinen ja merkittävin keino hiilidioksidipäästöjen vähentämisessä. Kiertotaloutta toteuttaen lisäämme jatkuvasti erilaisten puuperäisten teollisuuden sivuvirtojen, kierrätyspuun ja metsätähdehakkeiden käyttöä lähialueilta, mutta paljon muutakin on tehtävä. Polttolaitoksiin on tehtävä muutoksia, jotta puuta ylipäätään voidaan polttaa enemmän kuin laitoksen rakentamisen aikaan olisi osattu ajatellakaan. Näitä laitosmuutoksia tehdään lähivuosina tietenkin niissä kaukolämpöverkoissa, joissa päästöjen vähentämistoimilla on kokonaisuuden kannalta merkittävin vaikutus, kuten Joensuussa, Iisalmessa ja Pieksämäellä.  

Ei pidä myöskään unohtaa, että useiden kaukolämpöverkkojemme asiakkaat voivat jo tällä hetkellä nauttia käytännössä hiilivapaasta kaukolämmöstä. Esimerkiksi Joroisissa, Kiuruvedellä, Juankoskella, Nilsiässä, Tahkovuorella, Keiteleellä ja Varpaisjärvellä kaukolämpö tuotetaan lähes 100 prosenttisesti puulla. Siilinjärven osalta voidaan puhua lähes harvinaislaatuisesta tilanteesta, jossa asiakkaat saavat lähes kaiken tarvitsemansa lämmön läheisen Yaran tuotantolaitoksen prosessista talteen otetusta hukkalämmöstä.  

Erilaisten hukkalämpövirtojen etsiminen ja niiden hyödyntäminen on yksi työkalu hiilidioksidipäästöjen vähentämiseksi.  Taajamien alla kulkee näkymätön energiamurroksen mahdollistaja nimeltään kaukolämpöverkko. Jo nyt kaukolämpöverkkojen kautta on mahdollista toteuttaa niin kutsuttua kaksisuuntaista kaukolämpöä eli vastaanottaa hukkalämpöä verkkoon päin ja näin vaikuttaa pienissä määrin tarvittavan polttoaineen määrään. Samoin mahdollisesti hyvin syvältä maasta saatavaa lämpöä voidaan tulevaisuudessa jakaa laajemmalti verkon kautta. Aivan kovimpien pakkaskausien öljynkäytöstä syntyvien päästöjen määrää voidaan puolestaan vähentää joustamalla lämmön tarpeesta ilman, että sitä merkittävästi edes kiinteistön käytössä huomataan. Alati kehittyvä tekniikka mahdollistaa tehokkaan tiedonvaihdon ja kiinteistökohtaisen säätämisen, joilla asiakas voi säästää selvää rahaa energiatehokkuuden parantuessa. Haluamme kehittää näitä uusia mahdollisuuksia asiakkaidemme kanssa ja varmistaa, että asiakkaamme voivat jatkossakin nauttia huolettomasti elämiseen tarvittavasta lämmöstä.  

Päästöjen vähentämiseksi tehtävästä kovasta työstä huolimatta lämmöntuotannostamme aiheutuu varmasti vielä pitkään hieman hiilidioksidipäästöjä, mutta niiden osalta tutkimme mielenkiinnolla jatkuvasti kehittyvää hiilensidontaa ja aiheutuvien päästöjen kompensointimahdollisuuksia. Uusiutuvaa energiantuotantoa lisättäessä on tärkeää huomioida myös puupolttoaineiden kestävyyden näkökulma ja luonnon monimuotoisuuden turvaaminen. Käsissämme on tällä hetkellä haastava palapeli, jonka jokainen pala on mietittävä tarkasti, jotta syntyvä kokonaisuus on asiakkaillemme, alueellemme ja ympäristölle kestävä. Hiilineutraalisuus vuonna 2030 on täysin mahdollista ja kaukolämmön valitseminen on asiakkaalle itseasiassa yksi helpoimmista ilmastoteoista. 

Kirjoittaja: Sanna Turunen, Ympäristö- ja maankäyttöpäällikkö, Savon Voima
Kuva: Kari Vesterinen

Sanna Turunen
Ympäristö- ja maankäyttöpäällikkö

Email:  sanna.turunen@savonvoima.fi

Puhelin:  044 723 7524

Mitä uutta?

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023

Hukkalämmön talteenotto on energiaviisautta

Kaukolämpöjärjestelmien teknologiset mahdollisuudet tarjoavat ratkaisuja hukkalämpöjen hyödyntämiseen.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä, Kaukolämpö,
28.8.2023

Kaukolämpö on valinnanvapautta

Energiasektori on tällä hetkellä ennennäkemättömässä myllerryksessä. Hinnat heittelevät ja huoltovarmuusasiat mietityttävät. Mikä energialähde olisi nyt juuri valintasi?
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
28.12.2022

Vastuullinen energiayhtiö huolehtii kriisissä tehtävästään ja vakaudesta

Venäjän aloittaman Ukrainan sodan takia asetetut pakotteet ovat johtaneet energian hinnannousuun erilaisten venäläisten jakeiden markkinoilta poistumisen takia.
Lue lisää

Blogi, Sähkö,
3.11.2022

Tuleva talvi vaatii energiansäästöä – ja asennetta

Vietämme tällä viikolla vuosittaista energiansäästöviikkoa. Tänä vuonna tämä teemaviikko saa entistä suuremman painoarvon, kun Venäjän aloittama Ukrainan sota ja sen myötä energiavirtojen katkeaminen idästä haastaa meidät tulevana talvena. Energiansäästö on aina ollut kannatettava ja ympäristöystävällinen teko, mutta tänä syksynä se on kantaverkkoyhtiö Fingridin päivittämän tehotasapainoarvion mukaan välttämätöntä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi,
10.10.2022

Paikallinen kaukolämpö tarjoaa vakautta myllertävien energiamarkkinoiden keskellä

Vuosi 2021 oli merkillinen energiavuosi. Vuosi jää varmasti monelle muistiin korkeista sähkön energiahinnoista ja Euroopan energiakriisistä, joista kirjoiteltiin varsinkin loppuvuoden aikana lähes viikoittain.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
21.1.2022