Meneekö yrityksestäsi ylimääräistä lämpöä harakoille?

Julkaistu 20.1.2021

Hukkalämmön hyödyntäminen on paitsi ekologista, myös taloudellista. Hyviä esimerkkejä löytyy jo Siilinjärveltä ja Joensuusta.

Savon Voima kehittää aktiivisesti kaukolämpötoimintaansa ja etsii keinoja vähentääkseen kaukolämmön tuotannon CO2-päästöjä. Avainasemassa tässä on kaukolämpöverkkojen avaaminen pientuottajille, jolloin muuten hukkaan meneviä energiavirtoja ja lämpöä voidaan siirtää verkkoon päin. Näin pidetään yllä myös kaukolämmön kilpailukykyä. 

– Tulevaisuuden kaukolämpöä tuotetaan monella eri tavalla ja monesta lähteestä. Avasimme viime vuonna verkkojamme pientuottajille Iisalmen, Siilinjärven ja Pieksämäen kaukolämpöverkoissa, nyt mukaan pääsee myös Joensuu, kertoo tekninen asiakkuuspäällikkö Aku Hiltunen. – Kaukolämpöverkot ovat jo rakennettua infraa, joista on pidetty hyvää huolta ja niiden kunnossapitoon on satsattu. Tämän infran ansiosta eri energiavirtoja ja hukkalämpöjä voidaan siirtää kaupungin laidalta toiselle. 

Siilinjärvi lämpiää lähes kokonaan Yaran hukkalämmöllä  

Hukkalämpöjä, joiden talteenoton avoin kaukolämpöverkko mahdollistaa, voivat syntyä yritysten tuotantoprosesseista tai jätevesistä. – Esimerkiksi Siilinjärvellä teollisuuden tuotantoprosessista hyödynnettävällä hukkalämmöllä katetaan tänä talvena jo yli 95 % taajaman lämmitystarpeesta, kertoo Hiltunen. 

Siilinjärvellä hyödynnetään lannoitteita valmistavan Yara Siilinjärven tuotannossa syntyvää hukkalämpöä. Hukkalämpö syntyy tehtaan pyriitin ja rikin käsittely­prosessissa, ja siitä tehdään sähköä sekä kaukolämpöä. Savon Voima ja energia- ja vesiyhtiö Adven ovat solmineet sopimuksen, jossa entistä suurempi osa Yaran Siilinjärven tehtaiden tuotannon hukkalämmöstä siirretään Siilinjärven taajama-alueen kaukolämpöverkkoon. Kyseessä on valtakunnallisestikin iso askel kohti hiilineutraalisuutta, sillä Suomessa näin laajassa mittakaavassa ei tiettävästi missään ole vielä hyödynnetty teollisuuden prosesseissa syntyvää hukkalämpöä. Energia saadaan kaukolämpöverkkoon tehtaan normaalin tuotannon sivutuotteena ja se tuotetaan hiilidioksidivapailla energialähteillä.

Keskussairaalan hukkalämpö lämmittää joensuulaisia

Joensuun kaukolämpöliiketoiminnan aloittamisen myötä sitouduttiin myös Hiilineutraali Joensuu 2025 -projektin tavoitteisiin. Se vauhditti Savon Voiman hiilineutraalia kaukolämmöntuotantoa entisestään ja verkon avaamista pientuotannolle.  

Joensuun avointa kaukolämpöverkkoa hyödyntää jo Siun Sote -kuntayhtymän Joensuun keskussairaala, jossa kiinteistöjen jäähdytyksessä syntyvää hukkalämpöä on hyödynnetty kaukolämmön tuotannossa jo useiden vuosien ajan. Sen avulla lämmitetään vuosittain noin 300 omakotitaloa Joensuun kaupungin alueella.

Kiinteistöjen jäähdytyksestä syntyvän hukkalämmön hyödyntämistä selvitetään parhaillaan useassa muussakin Joensuun kohteessa. Kiinteistöjen jäähdytyksen lisäksi kaukolämpöverkon varrella on muitakin energiavirtoja, jotka olisivat hyödynnettävissä kaupungin lämmityksessä. 

MENEEKÖ TEILLÄ LÄMPÖÄ HUKKAAN?

Savon Voima haluaa laajentaa hukkalämmön hyödyntämisen entistä laajemmalle. Haastamme toiminta-alueemme yritykset ja kiinteistöt mukaan hyödyntämään hukkalämpöä.

– Mikäli kiinteistössänne syntyy hukkalämpöä, joka lauhdutetaan esimerkiksi ilmaan tai lasketaan viemäriin, ole yhteydessä, niin mietitään yhdessä toteutustapa lämmön hyödyntämiseen kaukolämpöverkossamme, kannustaa Hiltunen.

Savon Voima ostaa pientuottajien tuottamaa kaukolämpöverkkoon soveltuvaa +85–+115-asteista valmista lämpöä. Ostettavan lämmön hinta on riippuvainen toimituskuukaudesta ja kaukolämmön verkkokohtaisesta energiamaksusta. Kaukolämpöasiakkaille ostolämpö hyvitetään lämpölaskussa ja muille toimittajan lähettämää laskua vastaan. Kaukolämmön pientuotannon ostohinnaston löydät nettisivuiltamme. Lämmöntoimituksen yksityiskohdista ja lämmöntoimitusta varten rakennettavan liittymisjohdon rakentamisesta ja sen kustannuksista sovitaan tapauskohtaisesti.

OTA YHTEYTTÄ:

Aku Hiltunen,
tekninen asiakkuuspäällikkö
sähköposti: aku.hiltunen@savonvoima.fi
puhelin: 044 723 7157

Mitä uutta?

Savon Voiman Joensuun voimalaitoksen uusi kaukolämpöakku on saavuttanut lakikorkeutensa

Valmistuva kaukolämpöakku tarjoaa Savon Voiman Joensuun voimalaitokselle mahdollisuuden entistä joustavampaan energian tuotantoon sekä lisää merkittävän keinon lämmöntuotanto- ja ohjausjärjestelmän optimointiin.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
11.7.2024

Suonenjoen Pakkasmarjan prosessin hukkalämmöt hyödynnetään kaukolämmöksi

Ratkaisu hukkalämpöjen hyödyntämiseen löytyi Savon Voiman kaukolämmön kaksisuuntaisuuden mahdollistamasta energian talteenotosta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
18.6.2024

Savon Voima investoi voimakkaasti sähköiseen lämmöntuotantoon – yhtiö rakentaa lämpöpumppulaitoksen Joensuun voimalaitokselle

Savon Voiman tavoitteena on olla energiantuotannossa hiilineutraali vuoteen 2030 mennessä ja nyt käynnistyvä laitoshanke on merkittävä panostus päästöttömään ja sähköistyvään kaukolämmön tuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Kaukolämpö, Ympäristö,
17.6.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024

Asunto Oy Vuorelan Välke hyödyntää maa- ja kaukolämpöä

Siilinjärvelle vuonna 2023 valmistunut taloyhtiö Asunto Oy Vuorelan Välke lämpenee Savon Voiman palveluna toteuttamalla maalämmön sekä kaukolämmön hybridijärjestelmällä.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
14.5.2024

Pieksämäki luistelee Savon Voiman jäähdyttämällä jäällä

Pieksämäen jäähalli käyttää toiminnassaan energiatehokasta tapaa tuottaa hallin jäähdytys ja lämmitys hyödyntämällä Savon Voiman kaukolämpöä sekä hankkimalla jäähdytykseen tarkoitetun lämpöpumppulaitteiston palveluna Savon Voimalta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Asiakastarinat, Kaukolämpö,
3.4.2024