Videoseuranta karjalankoskella antaa viitteitä kalateiden toimivuudesta

Julkaistu 2.3.2023

Savon Voima rakennutti Juankoskella sijaitsevien Karjalankosken ja Juankosken voimalaitosten yhteyteen kalatiet, jotka otettiin käyttöön syyskesällä 2020. Kalatien rakentamisen tavoitteena on ollut palauttaa vaellusyhteys Kallaveden reitin järvialtailta Nilsiän reitin alaosan luontaisille, erittäin uhanalaisille järvitaimen lisääntymisalueille.

Savon Voima on seurannut Karjalankosken kalatien toimivuutta videoseurannalla syyskesinä 2021 ja 2022. Seurannan on toteuttanut molempina vuosina Kymijoen vesi- ja ympäristö ry.  Ensimmäisenä vuonna kiinnostavinta lajia, eli järvitaimenta havaittiin kolme 40-50 senttimetrin pituista yksilöä ja vuoden 2022 seurannassa määrä oli yhtä pienempi. Lisäksi kalatiellä on havaittu lahnoja, säyneitä, ahvenia sekä särkiä.

Taimenten pieni määrä on sikäli odotettu tulos, että Nilsiän reitti on ollut pitkään padottuna eikä luontaiselle lisääntymiselle ole juuri ollut mahdollisuuksia. Tyypillisesti näissä tilanteissa luontaisen lisääntymisen palautuminen vastaaville alueille on vienyt jopa kymmenenkin vuotta. Nyt seurannassa havaitut taimenet ovat mitä todennäköisimmin alapuoliseen Juurusveteen istutettuja yksilöitä.

Kalateiden liikenteen mittausmenetelmä perustuu vedessä olevaan videokameraan ja valaisimeen sekä ruudutettuun valkolevyyn, jonka perusteella videokuvassa havaittujen kalojen kokoa voidaan arvioida. Koko seurantajaksolla tallentunut videomateriaali käsitellään hahmon/liikkeentunnistusohjelmistolla, jolla kalahavainnot saadaan seulottua esiin suuresta aineistomäärästä. Seurantajaksot olivat molempina vuosina elokuun puolivälistä lokakuun puoliväliin.

Seurantatutkimukset toteuttaneen Kymijoen vesi- ja ympäristö ry:n raportissa todetaan tulosten vuosilta 2021 ja 2022 antavan viitteitä kalatien toimivuudesta, vaikkakin kalamäärät ovat olleet vähäisiä. Todennäköisesti tämä liittyy seurannan myöhäiseen ajankohtaan, jolloin kalamäärät ovat tyypillisesti kesäkautta pienempiä. Savon Voima tulee jatkamaan seurantaa myös tänä vuonna ja nyt on tarkoitus aloittaa se jo aiemmin touko- kesäkuun vaihteessa.

Mitä uutta?

Väppi-palvelussa voi esiintyä hitautta

Teemme tietojärjestelmien päivityksiä keskiviikosta 20.9.2023 kello 15.00 alkaen ja muutostöiden on arvioitu olevan ohi torstaina 21.9.2023 iltapäivällä.
Lue lisää

Häiriöt,
20.9.2023

Sähköverkon myrskyvaurioita korjattu pitkin päivää – tilanne palautuu normaaliksi iltaan mennessä

Aamupäivän aikana alkaneet voimakkaat puuskat kaatoivat puita linjoille pääasiassa Kuopion eteläpuoleisella alueella ja sähköt olivat poikki enimmillään 7400 käyttöpaikasta.
Lue lisää

Häiriöt,
20.9.2023

Kaukolämmön jakelukeskeytys Nilsiän keskustassa

Torstaina 21.9.2023 kello 8.00-17.00 välisenä aikana on Nilsiän keskustassa Nilsiäntien länsipuolisella alueella kaukolämmön jakelukeskeytys.
Lue lisää

Häiriöt,
20.9.2023

Syysmyräkkä katkoo sähköjä Savon Voima Verkon jakelualueella

Lounaasta puhaltava sateinen syysmyrsky on rantautunut Savon Voima Verkon jakelualueelle katkoen sähköjä Kuopion eteläpuoleisella alueella.
Lue lisää

Häiriöt,
20.9.2023

Suunnittele lisäeristäminen hyvin ja rakennuksen ehdoilla

Yläpohjan eristäminen on järkevä tapa pienentää energiakuluja. Hyvä suunnittelu on tärkeää. Aina kannattaa tutustua oman rakennuksen toimintaan ja rakenteisiin kunnolla ja tehdä päätökset niiden mukaan.
Lue lisää

Energiaa säästämässä,
20.9.2023

Savon Voima Verkon jakelualueelle ennusteissa myrskyä – varaudumme viankorjaukseen

Ennusteen toteutuessa myrskytuulet aiheuttavat sähkökatkoja koko jakelualueella. Pyydämme asiakkaitamme varautumaan.
Lue lisää

Häiriöt,
19.9.2023