Kohti hiilineutraalisuutta, luotettavasti ja määrätietoisesti

Julkaistu 13.9.2024

Savon Voiman omistamalla Joensuun voimalaitoksella on toteutettu hiilineutraalisuuteen tähtääviä investointeja määrätietoisesti koko 2000-luvun ajan.

Merkittävimpiä aikaisemmin toteutettuja hankkeita ovat muun muassa arinakattilan muuttaminen leijupetikattilaksi vuonna 2001, 30 MW:n lämpölaitosinvestointi vuonna 2009 sekä ympäristöä ja energiaa säästävän savukaasupesurin käyttöönotto vuonna 2015.

Savon Voiman omistuksen aikana sama määrätietoinen kehittäminen on jatkunut edelleen muun muassa kaukolämpöreduktion, CHP (eli lämpöä ja sähköä tuottavan) -voimalaitoskattilan biokonversion, biopolttoainekentän laajennuksen sekä tulossa olevien sähkökattilan automatisoinnin ja kaukolämpöakku– ja lämpöpumppuinvestointien myötä.

Joensuun voimalaitoksen biopolttoaineen varastointikentän laajennus (kuvassa oikealla) valmistui syksyllä 2023. Uuden kentän myötä varmistetaan riittävä puun huoltovarmuusvarasto ja sujuva logistiikka voimalaitokselle – ja taataan uusiutuvan lämmön riittävyys paukkupakkasilla.

Lisäksi voimalaitoksen alueella ollaan käynnistämässä ulkopuolisten toimijoiden hiilineutraaleiden tuotteiden valmistukseen keskittyviä toimintoja. Rakenteilla on Joensuu Biocoalin biohiilitehdas ja suunnittelussa P2X Solutions Oy:n moderni vihreän vedyn tuotantolaitos, joissa molemmissa tullaan toimimaan kaksisuuntaisesti Savon Voiman ja hankeyritysten välillä. Tästä molempia osapuolia hyödyntävästä toimintamallista käytetään nimitystä sektori-integraatio.

Edellä mainittujen hankkeiden päämääränä on auttaa Savon Voimaa saavuttamaan toiminnan hiilineutraalisuus vuoteen 2030 mennessä. Joensuussa Savon Voima on lisäksi solminut kaupungin kanssa ilmastokumppanuussopimuksen. Sen myötä jaetaan tietoa toiminnasta ja kehittämisestä kumppaniverkoston kautta sekä määritellään ja tuetaan yhteisiä toimia ja tavoitteita hiilineutraalisuuden
saavuttamiseksi.

Asiakaspainotteisia hankkeita läpi koko Savon Voiman energian- ja lämmöntuotannon

Hankkeita on toteutettu myös Joensuun alueen ulkopuolella. Niistä esimerkkejä ovat muun muassa Iisalmen voimalaitoksen uusien biopolttoaineiden käsittely- ja näytteenottolaitokset sekä Ensensen kanssa yhteistyössä toteutettu kaukolämmöntuotannon optimoinnin kehityshanke, jota voidaan hyödyntää tulevaisuudessa läpi koko Savon Voiman lämmön- ja energiantuotannon. Lisäksi Savon Voima hyödyntää vesivoimantuotannossaan tekoälyä, jonka avulla tuotantoa optimoidaan toimimaan mahdollisimman oikea-aikaisesti ja tehokkaasti.

Savon Voima kehittää jatkuvasti palvelujaan ja hiilineutraalisuutta edistäviä yhteistyöhankkeita myös yhdessä asiakkaidensa kanssa. Niistä viimeisimpiä esimerkkejä ovat energiantuotannon yhteistyöhankkeet, kuten Keitele Energyn kanssa solmittu kaukolämmön toimitussopimus. Sen tavoitteena on toimittaa jopa 97 prosenttia Keiteleen kaukolämpöenergian tarpeesta Keitele Timberin sahalta.

Lisäksi Savon Voima on sopinut yhteistyösopimuksen Inoran kanssa. Sopimuksen myötä Savon Voima vastaa yrityksen tarvitseman höyryenergian tuottamisesta Iisalmessa. Yhteistyösopimuksen erityispiirteenä on, että Savon Voima vastaa tuotannosta Inoran itse omistamalla höyrykeskuksella.

Hukkalämmön hyödyntämisen projekteja on käynnissä lukuisia eri yritysten kesken. Lisäksi on tehty lämpöön ja jäähdytykseen liittyviä hankkeita uusinta teknologiaa hyödyntäen. Esimerkiksi Nilsiän Tahkolle toteutetaan Osuuskauppa PeeÄssän Break Sokos Hotel Tahkon uudisosan lämmittäminen ja viilentäminen lämpöpumpputeknologian sekä kaukolämmön yhdistelmällä. Yaran hukkalämpöä jaetaan Siilinjärven kaukolämpöverkossa.

– Investointiohjelmamme perustuu strategiseen tavoitteeseen olla hiilineutraali sähkön- ja lämmöntuottaja. Kaikessa toiminnassamme ohjaavina tekijöinä ovat lisäksi vastuullisuus ja huoltovarmuus. Näitä periaatteita ja tavoitteita määrätietoisesti toteuttamalla säilytämme jatkossakin sekä sosiaalisen toimiluvan että tyytyväiset asiakkaat, kertoo Savon Voiman energiantuotannon tekninen päällikkö Timo Partanen.

Oma polttoaineen hankintayhtiö vastaa olosuhteiden muutoksiin

Savon Voiman ja Joensuu Biocoalin yhdessä omistama biopolttoaineiden hankintaan erikoistunut Itä-Suomen Biomassa Oy on perustamisestaan lähtien vastannut Savon Voiman biopolttoaineiden hankinnasta. Kesällä 2022 perustettu hankintayhtiö on ollut tärkeässä roolissa turvaamassa polkua kohti hiilineutraalisuus- ja huoltovarmuustavoitteita.

Yhtiön tulikasteena ja suurimpina voitettuina haasteina ja olosuhdemuutoksina ovat olleet muun muassa Venäjän hyökkäyssodan myötä päättynyt ulkomaisen puupolttoaineen ja energiaturpeen tuonti sekä turpeenpolton kansalliset vähentämispaineet. Savon Voima on sitoutunut lopettamaan turpeen polton vuoteen 2027 mennessä.

– Olemme saaneet luotua lyhyessä ajassa vahvan yhteistyö- ja kumppaniverkoston paikallisten toimijoiden kanssa. Tämän vuoksi huoltovarmuus on saatu pidettyä biopolttoaineilla ja energiaturpeilla korkealla tasolla. Lisäksi kiinteiden polttoaineiden kotimaisuus ja paikallisuusaste on nostettu 100 prosenttiin, kertoo Itä-Suomen Biomassa Oy:n toimitusjohtaja Tommi Kauhanen.

Savon Voiman kaukolämmön- ja energiantuotannon tarpeiden lisäksi Itä-Suomen Biomassa Oy hankkii biomassan myös vuoden 2024 lopulla aloittavan Joensuu Biocoal Oy:n käyttöön. Tavoitteena on tuottaa 60 000 tonnia biohiiltä vuositasolla.

Timo Partanen
Tekninen päällikkö, energiantuotanto

Email:  timo.partanen@savonvoima.fi

Tommi Kauhanen
Toimitusjohtaja, Itä-Suomen Biomassa Oy

Email:  tommi.kauhanen@biomassa.fi

Mitä uutta?

Investointeja ympäristön hyväksi

Vastuullisuus ja kestävä kehitys ovat nykypäivän trendisanoja. Yritysten vastuullisuudesta puhuttaessa käytetään usein nimitystä ESG.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Ympäristö,
23.8.2024

Maalämpö- ja hybridijärjestelmät suurissa kohteissa: Haasteet ja parhaat käytännöt

Onnistuneen lämmitysratkaisun kannalta on tärkeää, että suunnittelun ja ylläpidon ketju on saumaton ja eri näkökulmat otetaan huomioon ennen toteutusta. Näin on erityisesti hybridikohteissa, joissa käytetään sekä lämpöpumppuja että kaukolämpöä.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö,
5.6.2024

Toimisivatko hiilidioksiditonnit ympäristöraportoinnin liikevaihtona?

Mittaaminen, raportointi, teot sekä jatkuva parantaminen ovat kaikki tärkeitä osa-alueita ilmastopäästöjen vähentämisessä Savon Voimalla.
Lue lisää

Blogi, Ympäristö,
27.2.2024

Sähköllä haetaan kustannussäästöjä kaukolämmöntuotantoon Joensuussa

Savon Voiman Joensuun CHP-voimalaitoksen erillinen sähkökattila tarjoaa mahdollisuuden hyödyntää edullista markkinasähköä kaukolämmöntuotantoon.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Kaukolämpö,
13.10.2023

Aste alemmas auttaa saavuttamaan jo 5 % säästön lämmitysenergiassa

Energiansäästöviikko on jälleen täällä ja haluamme nostaa esille vinkkejä, kuinka vähentää omaa energiankulutusta.
Lue lisää

Ajankohtaista, Blogi, Energiaa säästämässä,
9.10.2023

Väppi-sovellusta kehitetään asiakasnäkökulmasta

Savon Voiman, Väreen sekä Kuopion Energian yhdessä asiakkailleen tarjoama Väppi-energiasovellus on jatkuvasti kehittyvä asiakasrajapinta.
Lue lisää

Blogi, Kaukolämpö, Sähkö,
15.9.2023